Utena pagerino savo reitingą, tačiau buksuoja biudžeto, sveikatos ir investicijų srityse

Jau ketvirtą kartą Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) įvertino Lietuvos savivaldybių veiklą ir paskelbė Lietuvos savivaldybių indekso 2014 metų rezultatus. Iš 7-ių miestų savivaldybių geriausiu skelbiamas Klaipėdos miestas, o prasčiausiai įvertinti – Šiauliai. Iš 53-jų rajonų savivaldybių pirmoje vietoje antrus metus iš eilės įsitvirtino Kauno rajono savivaldybė, indekso apačioje – Alytaus rajonas.

Lietuvos savivaldybių indeksas – vertybinis indeksas, matuojantis žmonių ekonominę laisvę savivaldybėse. Būtent laisvė veikti yra pagrindinė žmonių gerovės prielaida. Indekse geriau vertinamos savivaldybės, kurios užtikrina žmogaus laisvę rinktis, skatina privačią iniciatyvą, kuria palankias verslo sąlygas, taupo išteklius ir veikia skaidriai. LLRI akcentuoja, kad savivaldybė savo sprendimais gali sukurti palankias gyvenimo ir investavimo sąlygas net ir tuomet, kai neturi išskirtinių sąlygų ar išteklių.
Utenos rajono savivaldybė, surinkusi 59 balus iš 100, indekse užėmė 9 vietą iš 53 rajonų savivaldybių. Tai aukščiausia iki šiol savivaldybės užimta vieta Lietuvos savivaldybių indekse. Ją nulėmė geresnis švietimo, komunalinio ūkio bei socialinės rūpybos sričių vertinimas.
Komunalinio ūkio srityje geresnį nei praėjusiais metais įvertinimą lėmė žemesnės už šalies vidurkį vandens bei šilumos kainos. Švietimo srityje gerai įvertinti lietuvių kalbos egzamino rezultatai – daugiau nei penktadalis mokinių iš egzamino gavo daugiau nei 75 proc. Mažesnis socialinės pašalpos bei būsto šildymo išlaidų kompensacijos gavėjų skaičius lėmė išaugusį socialinės rūpybos srities įvertinimą.
Užimti aukštesnę poziciją savivaldybei sutrukdė prastesni įvertinimai biudžeto, sveikatos ir investicijų srityse. Išaugusi savivaldybės skola ir įsiskolinimai kreditoriams neigiamai paveikė biudžeto sritį. Blogai vertinta ir tai, kad savivaldybėje didelė dalis viešųjų pirkimų vyko ne (supaprastinto) atviro konkurso forma. Investicijų srityje išsiskiria ypač mažas išduodamų statybos leidimų skaičius, mažiau išduota ir verslo liudijimų.

LLRI ir „Utenos dienos” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas