Nuo šiol ugdymo įstaigų valgyklų valgiaraščiai – įvairesni

Nuo lapkričio pradžios ugdymo įstaigų valgyklose vaikai galės rinktis ne tik šviežių, bet ir raugintų kopūstų sriubą, o burokėlių sriubą keisti į šaltibarščius. Lapkričio pradžioje nauja tvarka įsigaliojo po sveikatos apsaugos ministro įsakymo „Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo” pakeitimo.

Patvirtintos naujos nuostatos patiekalams gaminti ir patiekti. Kiekvieną dieną vaikams turi būti patiekta daržovių, vaisių, rekomenduotina sezoninių. Atsižvelgiant į sezoniškumą, rekomenduojama, pavyzdžiui, raugintų kopūstų sriubą keisti į šviežių kopūstų sriubą, burokėlių sriubą į šaltibarščius.

Siūloma tiekti Lietuvoje užaugintus ar pagamintus maisto produktus, paženklintus simboliu „Rakto skylutė”. Simboliu pažymėtuose produktuose yra gerokai mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos, daugiau maistinių skaidulų. Šis ženklas skirtas lengviau rasti palankesnius sveikatai maisto produktus tarp kitų panašių tos pačios maisto grupės maisto produktų. „Rakto skylutės” ženklas plačiai naudojamas Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje ir Islandijoje. 2014 metais jis įteisintas ir Lietuvoje.

Vaikams maitinti rekomenduojamų maisto produktų sąrašas papildytas raugintais, po rauginimo termiškai neapdorotais pieno produktais, nemalta liesa mėsa, neužšaldytais mėsos ir žuvies produktais. Anksčiau draudžiamų vaikų maitinimui maisto produktų grupių sąrašas papildytas konditerijos gaminiais su glajumi, sūriais gaminiais, kuriuose yra daugiau kaip 1 g druskos  100 g produkto, padažų koncentratais. Draudžiama tiekti ne tik subproduktus, bet ir jų gaminius, išskyrus liežuvį ir kepenis. Nerekomenduojama tiekti citrusinių vaisių ir vynuogių sulčių.

Jei sudaroma sutartis dėl maisto produktų tiekimo, sutartyje turi būti numatyta atsakomybė už maisto produktų, neatitinkančių aprašo reikalavimų, tiekimą. Prieš pasirašant sutartį rekomenduojama sudaryti maisto produktų sąrašą su konkrečiais maisto produktų pavadinimais, maisto produktų sudėtimi, fasuotės grynuoju kiekiu.

Vertinant patiekalų maistines savybes pirmenybė teikiama gamybos būdui. Pietų metu vienas iš patiekiamų patiekalų turi būti virškinimo sistemą tausojantis patiekalas. Toks patiekalas turi būti virtas arba troškintas garuose. Jis yra lengvai virškinamas, nedirginantis, kurį galės rinktis virškinamojo trakto ligomis sergantys ir visi kiti vaikai. Jei pietų metu tiekiamas tik vienas karštas patiekalas, pusė į valgiaraščius įtrauktų patiekalų turi būti tausojantys.

Mokyklose, dalyvaujančiose programoje „Pienas vaikams ir vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programoje, šios programos maisto produktai į valgiaraščius neįtraukiami. Jei ikimokyklinio ugdymo įstaigoje sudaromos mišrios grupės, valgiaraščiai sudaromi vadovaujantis 4-7 metų vaikams rekomenduojamomis paros maistinių medžiagų normomis. Ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose valgiaraščiai sudaromi ne mažiau 15 dienų laikotarpiui, vaikų socialinės globos įstaigose – 14 dienų laikotarpiui bei atnaujinami ne rečiau kaip kas dvejus metus. Savarankiškai rengiami valgiaraščiai turi būti derinami su teritoriniu visuomenės sveikatos centru. Valgiaraščio lapai turi būti sunumeruoti, nurodomos savaitės ir savaitės dienos.

Visuomenės sveikatos centro ir „Utenos dienos” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas