Nemokamos gripo vakcinos jau keliauja į šalies gydymo įstaigas

105 tūkst. sezoninio gripo vakcinos dozių, nupirktų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, jau keliauja į šalies sveikatos priežiūros įstaigas. Jomis nemokamai bus skiepijami rizikos grupėms priklausantys žmonės, kuriems kyla didžiausias pavojus susirgti gripu. Tai sergantieji lėtinėmis ligomis, nėščios moterys, pensinio amžiaus, slaugos ir globos įstaigose gyvenantys žmonės bei gydymo įstaigų darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu ypač padidėja bendraujant su sergančiaisiais.

Šios sezoninio gripo vakcinos bus išdalytos 496 Lietuvos gydymo įstaigoms, kurios siūlys savo pacientams pasiskiepyti nuo gripo.

Pastaruosius dvejus metus Lietuva vis anksčiau pasirengia tinkamai atremti kasmetinę gripo epidemiją. Štai šiemet Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) sutartį su tiekėju dėl gripo vakcinų pristatymo gydymo įstaigoms pasirašė dar vasaros pradžioje, anksčiau nei pernai.

Gera žinia yra ir tai, kad lyginant su 2013 m., šiemet jų pavyko įsigyti net 3,4 proc. pigiau. Tai reiškia, kad bus galima paskiepyti daugiau žmonių – 105 tūkst. gyventojų, o pernai paskiepyta buvo 100 tūkstančių. Na, o per pastaruosius dvejus metus viešųjų pirkimų būdu perkant minėtas gripo vakcinas jų kaina mažėjo 22 proc., kas leido nupirkti didesnį kiekį gripo vakcinų ir nemokamai paskiepyti daugiau žmonių.

Svarbu žinoti, kad prieš skiepijantis būtina gydytojo apžiūra. Tad dėl skiepų reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris pacientą nusiųs pas skiepijantį gydytoją specialistą arba į vakcinacijos kabinetą.

Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui, geriausia to neatidėlioti ir pasiskiepyti spalio–lapkričio mėnesiais, tačiau galima pasiskiepyti ir vėlesniais mėnesiais.

Pasak specialistų, veiksmingiausia žinoma gripo profilaktikos priemonė – jos vakcina. Ji padeda išvengti šios ligos, o svarbiausia – gyvybei pavojingų jo sukeliamų komplikacijų: plaučių uždegimo, sinusito, širdies raumens uždegimo, lėtinių kvėpavimo takų, širdies, inkstų ir kt. ligų. Be to, sergant gripu, paūmėja visos lėtinės ligos. Kadangi kasmet keičiasi gripo virusas ir kasmet kuriama nauja vakcina nuo gripo, skiepytis neturėtų pamiršti ir tie gyventojai, kurie skiepijosi pernai.

Gripo profilaktika kur kas pigesnė ir efektyvesnė priemonė nei susirgusiųjų gydymas. Todėl VLK ragina pacientus rūpintis savo sveikata.
Valstybinės ligonių kasos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas