Eurobusas kvietė ir šviestis, ir žaisti

Finansų ministerija, įgyvendindama euro įvedimo Lietuvoje viešinimo kampaniją, siekia kuo išsamiau informuoti gyventojus ir verslo atstovus apie euro įvedimą Lietuvoje. Tad rugsėjo 29 dieną Utenos rajono savivaldybėje vyko gyventojams ir verslininkams skirti informaciniai seminarai, kurių metu Finansų ministerijos, Ūkio ministerijos, Lietuvos banko, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, „Verslios Lietuvos” specialistai bei kitų valstybės institucijų atstovai skaitė pranešimus euro įvedimo temomis.

Uteniškiai seminare aktyviai domėjosi euro įvedimo aktualijomis

 Uteniškiai seminare aktyviai domėjosi euro įvedimo aktualijomis.

Utenoje vykusiame euro seminare gyventojai ir verslo atstovai aktyviai domėjosi jiems rūpimais praktiniais euro įvedimo klausimais. Valstybės institucijų atstovai daugiausia uteniškių klausimų sulaukė dėl atlyginimų ir pensijų perskaičiavimo, litų keitimo, mokesčių ir paslaugų įkainių nustatymo.

Finansų ministerijos atstovas seminare akcentavo, kad mokesčiai už komunalines paslaugas (šildymo, dujų, elektros, šiukšlių išvežimo), mobiliųjų operatorių, interneto ir kitų kasdienių paslaugų kainos turi būti perskaičiuojamos taikant nustatytą euro ir lito perskaičiavimo kursą – 3,45280 lito už vieną eurą. Informacija apie energijos ir paslaugų kainas litais ir eurais bei mokėtinas sumas paslaugų teikėjai turi nurodyti tose pačiose sąskaitose ar mokėjimo pranešimuose arba prie jų pridedamame papildomame lape.

Keleivių vežimo tolimojo, priemiestinio ir vietinio susisiekimo maršrutais bilietais, kurių vertė nurodyta litais, bus galima naudotis dar dvejus metus nuo 2015 m. sausio 1 dienos. Tai pat dvejus metus nuo euro įvedimo dienos bus galima naudotis pašto mokos ženklais, kurių vertė nurodyta litais.

Atkreiptas dėmesys, kad darbo užmokestis, pensija, kitos socialinės apsaugos išmokos litais nuo euro įvedimo dienos bus perskaičiuojami į eurus pajamų gavėjo naudai. Darbo sutartyse nustatyti darbo užmokesčio dydžiai litais nuo euro įvedimo dienos perskaičiuojami į eurus darbuotojo naudai apvalinant iki euro cento. Pavyzdžiui, jeigu darbo sutartyje nustatytas darbo užmokestis buvo 1540 LTL, po euro įvedimo jis būtų 446,02 EUR (1 540 : 3,45280 = 446,01482… = 446,02 EUR). Verslo ir organizacijų atstovams paaiškinta, kad keisti darbo sutarčių vien tam, kad darbo užmokestį išreikštų eurais, nereikia. Visos iki šiol sudarytos darbo sutartys liks galiojančios ir be tokių pakeitimų, nes konvertavimas turi būti atliktas automatiškai.

Lietuvos banko atstovas pabrėžė, kad grynieji pinigai nebus keičiami nei namuose, nei gatvėje. Tad gyventojams patartina būti budriems ir neapsigauti, jeigu jų namuose apsilankę, telefonu paskambinę ar kitaip susisiekę asmenys siūlytų registruoti litų banknotus, santaupas litais keisti į eurus ir pan. Jokios valstybės institucijos ar bankai pinigų laikomų namuose ar sąskaitose „nesurašinės”, todėl įtariant klastą vertėtų nedelsiant pranešti policijai.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. grynieji litai nemokamai bus keičiami į eurus tik Lietuvos banko valdybos patvirtintose 690 finansų institucijose. Komerciniai bankai litus į eurus keis nemokamai 6 mėnesius nuo euro įvedimo dienos – iki 2015 m. birželio 30 d. Dar pusmečiu ilgiau, t. y. iki 2015 m. gruodžio 31 d., nemokamai litų banknotus į eurus keis dalis komercinių bankų padalinių – visų apskričių centruose ir kai kuriuose kituose miestuose. AB „Lietuvos paštas” ir kai kurios kredito unijos litus į eurus nemokamai keis 60 kalendorinių dienų nuo euro įvedimo, t. y. iki 2015 m. kovo 1 d. Tuo tarpu Lietuvos bankas litus į eurus keis neribotą laiką.

Euro įvedimo dieną pinigų sumos visose kredito ir elektroninių pinigų įstaigų sąskaitose litais neatlygintinai bus perskaičiuotos į eurus, taikant neatšaukiamai nustatytą euro ir lito perskaičiavimo kursą – 3,45280 lito už vieną eurą.

Eurobusas keliauja po Uteną

Tą pačią dieną į Uteną atkeliavo ir Eurobusas su keliais savanoriais, kurie kiekvienam besidominčiam teikė vertingos informacijos apie eurą, dalijo lankstinukus ar kvietė pažaisti interaktyvų žaidimą. Šiuo žaidimu susidomėjo pasižvalgyti atskubėjęs Utenos miesto seniūnas Valentinas Vaitonis, kuris teisingai pasirinko atsakymus ir už tai buvo apdovanotas diplomu.
Po akimirkos prie Eurobuso jau stoviniavo Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas bei keli savivaldybės administracijos darbuotojai, gavę šūsnį spalvingų lankstinukų su visais dominančiais klausimais apie euro įvedimą Lietuvoje.
Pasak Eurobuso komandos narės Vilminos Navickaitės, Eurobusas keliauja po visą Lietuvą: startavęs rugpjūčio mėnesį, Eurobusas per tris mėnesius žada aplankyti 60 savivaldybių, iš kurių dvi dienas paskyrė Utenos rajonui.
Pasak V. Navickaitės, prie nuotaikinga muzika bei interaktyviu žaidimu viliojančio Eurobuso prieina įvairaus amžiaus žmonių – nuo mokyklinuko iki senjoro. „Mokyklinio amžiaus vaikus labiausiai traukia žaidimai, tačiau mes jiems duodame ir lankstinukų, kuriuos, kaip tikimės, neišmeta, o parneša tėveliams. Vyresni žmonės ateina su konkretesniais klausimais, kuriuos būna iš anksto pasiruošę. Štai neretai sulaukiame ir tokių senjorų, kurie ateina ir sako: „mano pensija yra tokia, tai paskaičiuokite, kiek gi aš jos gausiu po naujų metų”. Šalies gyventojus taip pat domina, kaip atrodys eurai. Kiti ateina pasikeisti eurų – tuomet mes paaiškiname, kad mes nekeičiame ir juos pamokome, kad pinigų gatvėje ir namuose keisti negalima”, – pabrėžia V. Navickaitė.
Važinėdama po šalies miestus, pašnekovė sako sutikusi daugybę žmonių, kurių dauguma į eurą žiūri ne skeptiškai, o optimistiškai. „Mane nustebino, kad euroskeptikų yra mažiau nei aš tikėjausi”, – prisipažino.
Uteniškė Nijolė sako beveik viską žinanti apie eurą, tad Eurobuse nieko nauja nesužinojusi. O euro atėjimą vertina optimistiškai, tad jos teigimu, niekur nuo to nepabėgsi. Parduotuvėse akys jau įprato prie dvigubų kainų, tad moters neklaidina surašytos kainos abiem valiutomis.
Rytoj, rugsėjo 30 dieną, Eurobusas lankysis Užpaliuose, kur 10 valandą susitiks su šios seniūnijos gyventojais, o tą pačią dieną 13 valandą užsuks į Tauragnus.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas