Karantino poveikis daugiabučių renovacijai: vėluoja statybinės medžiagos, tačiau darbai tebevyksta

Remiantis Būsto energijos taupymo agentūros (toliau – BETA) duomenimis, šiuo metu Lietuvoje apie 130 statybų sektoriaus bendrovių vykdo 420 daugiabučių atnaujinimo projektų. Šių projektų įgyvendinimas vyksta net ir karantino metu, tačiau dalis renovacijos projektų gali vėluoti dėl pagrindinio karantino metu kilusio iššūkio – sutrikusio statybinių medžiagų tiekimo.

Siekdama išsiaiškinti galimas karantino įtakas daugiabučių renovacijai, BETA atliko šiuo metu daugiausia daugiabučių atnaujinimo projektų įgyvendinančių rangovinių organizacijų apklausą.
Apklausos metu išryškėjo dabartinės daugiabučių renovacijos rinkos didžiausia problema – statybinių medžiagų trūkumas, kuris sulėtins renovacijos darbų eigą.
„Atskiri darbai stoja dėl medžiagų trūkumo. Nemažai apdailos medžiagų gaminama Italijos, Ispanijos gamyklose, kurios neveikia jau keletą mėnesių. Be to, sutrikusi ir visa logistikos grandinė, tad natūralu, kad atskirų projektų įgyvendinimas gali užtrukti”, – apie susiklosčiusią situaciją pasakojo šiuo metu 11 renovacijos projektų įgyvendinančios įmonės vadovas Vitas Stulgė.
Kitos įmonės atstovas patvirtino, kad gavo pranešimus iš tiekėjų apie kai kurių apdailos medžiagų vėlavimą, kuris galimai užtruks 3–4 mėnesius. Todėl stengiamasi ieškoti alternatyvų, t. y. analogiškų medžiagų, kurios galėtų būti pristatytos greičiau.

Apklausa rodo dvi tendencijas

Pagrindinė ir svarbiausia šių dienų tendencija – karantinas daugiabučių renovacijos nesustabdė. Priešingai – nepaisant kylančių iššūkių, didžioji dalis projektų ir toliau įgyvendinami.
„Karantinas renovacijos tikrai nesustabdė – 80–90 proc. mūsų turimų objektų yra gyvybingi, juose vyksta darbai. Tiesa, su problemomis susiduriama keičiant langus ar santechniką, t. y. tuomet, kai reikia patekti į vidų – nors dirbame laikydamiesi visų Valstybinės darbo inspekcijos rekomendacijų atliekant renovacijos darbus karantino metu, bet gyventojai šiandien dar prisibijo įsileisti į butus”, – pasakojo Andrius Gudaitis, šiuo metu daugiausia renovacijos projektų įgyvendinančios įmonės renovacijos departamento direktorius.
Taip pat galima matyti, kad pastaruoju metu išaugo darbo jėgos pasiūla. Visi kalbinti įmonių vadovai tvirtino, kad šiuo metu su darbo jėgos trūkumu jau nebesusiduria, priešingai – sulaukia didelio susidomėjimo.

Dėl karantino dalis projektų gali vėluoti

Pasak BETA direktoriaus Valiaus Serbentos, šiandien sudėtinga įvertinti, kokį poveikį karantinas turės daugiabučių modernizacijos procesams.
„BETA vykdytos apklausos rezultatai bei dabartinės rinkos tendencijos leidžia manyti, jog karantinas daugiabučių renovacijos rinkai ilgalaikių neigiamų pasekmių neturėtų sukelti. Tačiau tikėtina, jog dalis projektų gali vėluoti dėl karantino metu sutrikusios medžiagų gamybos ir tiekimo rinkos”, – sakė V. Serbenta.
BETA informuoja, kad įgyvendinant Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą nuo 2013 metų šalyje buvo atnaujinta beveik 2 500 daugiabučių, kurių investicijos siekia apie 700 mln. eurų.

   

                                         Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas