Utenoje pradėjo veikti mobilus punktas

Kovo 25 dieną 12 val. pradėjo veikti mobilus koronaviruso patikros punktas Utenoje. „Utenio“ stadione (Užpalių g. 100, Utena) įkurtas punktas yra parengtas darbui: aprūpintas visa reikalinga įranga ir priemonėmis, parengtos komandos, teiksiančios paslaugą atvykstantiems, darbuotojai supažindinti su darbo specifika. Pasiekti mobilų koronaviruso patikros punktą Utenoje bus galima pro pagrindinius stadiono vartus važiuojant tik su savais automobiliais. Mieste išdėliotos nuorodos, padėsiančios orientuotis ne vietiniams, atvykstantiems pasitikrinti iš apskrities. Į punktą atvažiuoti taksi, viešuoju transportu ar ateiti savarankiškai negalima. Tiems žmonėms, kurie negali atvykti patys, savivaldybės įpareigotos užtikrinti pacientų transportavimo paslaugas. Pacientų registracija į punktus kitai dienai pradedama kiekvieną vakarą.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, viename punkte per dieną įmanoma paimti apie 70 mėginių. Kaip sakė Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Zita Ringelevičienė, šiuo metu pasitikrinti yra užsiregistravę 9 norintys asmenys iš Visagino, Molėtų, Utenos ir kitų apskrities miestų.

Kaip pasakojo Utenos ligoninės direktorius Dalius Drunga, pirmiausia atvykstantys telefonu 1808 užsiregistravę asmenys bus pasitinkami prie stadiono vartų, patikrinama jų tapatybė, nurodoma, kaip elgtis toliau. Toliau, pasak jo, asmuo, neišlipdamas iš automobilio, važiuoja, apsisuka už pastato esančioje aikštelėje ir privažiuoja prie patikros punkto taip, kad darbuotojams būtų pasiekiamas atidarius automobilio langą. Čia paimamas ėminys ir tikrinamasis vyksta į savo gyvenamąją vietą laukti rezultatų.
Nuo trečiadienio punktai veiks dešimtyje Lietuvos miestų. Iki šiol jie veikė septyniuose: trys Vilniuje, du Kaune ir po vieną Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Telšiuose bei Marijampolėje.
Svarbiausia informacija apie COVID-19 patikros punktus:
Kas gali tirtis? Punktuose ėminius tyrimams galės priduoti asmenys, kuriems pasireiškė bent vienas iš koronaviruso būdingų simptomų – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui. Taip pat – jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos atveju. Ėminius punktuose galės priduoti tik gavusieji konsultanto siuntimą.

Kur kreiptis? Norint priduoti ėminius pirmiausia būtina kreiptis telefonu 1808. Sprendimą dėl siuntimo tirtis pagal pateiktą informaciją priims karštosios linijos konsultantas. Jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobilaus telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina.

Transportas. Į mobilius punktus bus siunčiami priduoti ėminius tik tie asmenys, kurie gali atvykti asmenine transporto priemone patys ar atvežami kito žmogaus. Į mobilų patikros punktą negalima vykti taksi automobiliu ar viešuoju transportu.

Vieta ir laikas. Atvykimo laiką ir vietą tirtis siunčiamam asmeniui nurodys su juo susisiekęs mobilaus patikros punkto koordinatorius.

Kaip elgtis? Atvykus į mobilų patikros punktą, žmonėms nebus leidžiama išlipti iš automobilio ir atidaryti lango, kol nebus nurodyta kitaip – jiems bus paaiškinta, kaip vyks tepinėlio paėmimo procedūra. Atlikus tyrimą, žmogus turės važiuoti į namus, izoliuotis ir laukti tyrimo rezultato. Nustačius poreikį pacientą gydyti, bus kviečiama greitoji medicinos pagalba ir jis bus transportuojamas į ligoninę.

Ką turėti? Tikrintis atvykęs žmogus su savimi turi turėti asmens dokumentą ir A4 formato popieriaus lapą su užrašytu mobilaus telefono numeriu, kurį, atvykus į mobilų punktą, reikės padėti koordinatoriaus nurodytoje vietoje automobilio salone. Šiuo numeriu bus susisiekiama ir sutikrinami atvykusio žmogaus duomenys.

Darbo laikas. Mobilūs punktai veiks nuo 8 iki 20 valandos. Juose dirbs trys žmonės – medikas (slaugytojas), koordinatorius ir padėjėjas.

Daugiau apie tai skaitykite šeštadienio laikraštyje „Utenos diena”.

Vytauto Ridiko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas