Mažėja laiko pateikti paraiškas daugiabučių renovacijai

Per sausio mėnesį vykstantį paraiškų teikimą kompleksiškai modernizuoti daugiabutį žadama suteikti daugiau nei 150 mln. eurų. Didelė dalis šios sumos – 50 mln. eurų, kompensuojant 30 proc. investicijų vertės, bus skirta energinį efektyvumą didinančioms priemonėms. Be to, iki liepos 1 d. buvo pratęstas terminas teikti paraiškas mažajai renovacijai – modernizuoti daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemas. Paraiškas galima teikti visuose Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) regioniniuose padaliniuose.

Daugiabučio atnaujinimas prisideda prie geresnės gyvenimo kokybės ir didina būsto vertę, kadangi renovuotas būstas yra patrauklesnis nuomoti ar įsigyti būstą planuojantiems žmonėms.

„Šilumos mazgo atnaujinimas, vamzdynų keitimas kartu su sienų, stogo apšiltinimu ir kitomis energinį efektyvumą didinančiomis priemonėmis prikelia daugiabutį naujam gyvenimui. Vienu metu išsprendžiamos visos būsto problemos, o po renovacijos daugiabučiai tampa sandarūs, šilti, taupūs ir estetiškai patrauklūs”, – akcentavo BETA direktorius Valius Serbenta.
Priklausomai nuo investicijų į namo modernizavimą, kompleksiškai atnaujintas daugiabutis vidutiniškai sutaupo 50–60 proc. pastatui šildyt naudojamos energijos ir pasiekia ne mažesnę nei C energinio efektyvumo klasę. Daugiau nei perpus sumažėjusios sąskaitos už šildymą yra viena esminių priežasčių, skatinančių gyventojus teikti paraiškas renovacijai.

Parama gali siekti 40 procentų

Pateikus paraišką kompleksiškai modernizuoti daugiabutį galima gauti valstybės paramą (30 proc.) kompensuoti daugiabučio energinį efektyvumą didinančias priemones. Pavyzdžiui, šildymo ir karšto vandens sistemų pertvarkymą ar keitimą, ventiliacijos, rekuperacijos sistemų pertvarkymą, stogo ir išorinių sienų šiltinimą, balkonų, bendrojo naudojimo patalpų įstiklinimą ar langų keitimą, liftų atnaujinimą ir inovatyvių energijos šaltinių – saulės kolektorių, geoterminio šildymo sistemos – diegimą ir kt.
Papildomus 10 proc. valstybė kompensuoja modernizuojant neautomatizuotą šilumos punktą, įrengus balansinius ventilius ant stovų ir kt. Tai reiškia, kad valstybės teikiama parama gali siekti 40 procentų. Taip pat šimtaprocentinė kompensacija teikiama parengti atnaujinimo projektą, visiškai padengiamos ir projekto administravimo bei statybos techninės priežiūros išlaidos. Valstybė visiškai padengia ir visas nepasiturintiems gyventojams tenkančias renovacijos išlaidas.

Įsibėgėja ir mažoji renovacija

Jau galima teikti paraiškas mažosios renovacijos programai, kurioje numatoma 30 proc. valstybės parama atnaujinti daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemas. Paraiškos bus priimamos iki liepos 1 d. arba iki tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta lėšų suma – 5 mln. eurų.
Mažojoje renovacijoje parama teikiama keičiant elevatorinius šilumos punktus į naujus automatizuotus šilumos punktus ar atnaujinant senus susidėvėjusius automatinius šilumos punktus, keičiant radiatorius, vamzdžius, įrengiant termostatinius ventilius, individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemas ir kt.
Pagal paskelbtą kvietimą paraiškas mažajai renovacijai gali teikti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai, šilumą tiekiančios įmonės, taip pat kiti asmenys, įgalioti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų.
Daugiau informacijos apie kvietimus rasite BETA tinklapyje www.betalt.lt.

     

                                               Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas