Daugiabučių renovacijos procesas įsibėgėja – prasidės rangos darbų įgyvendinimas

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) šią savaitę pradėjo valstybės paramos sutarčių pasirašymą daugiabučių atnaujinimo projektams. Tai antras daugiabučių atnaujinimo etapas, einantis po kvietimo teikti paraiškas. Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą nuo 2013 m. Lietuvoje iš viso atnaujinta 65 tūkst. butų – investicijos į šių namų atnaujinimą siekia daugiau nei 700 mln. eurų.

Pagal LR Vyriausybės š. m. birželio 22 d. patvirtintas valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti teikimo ir įgyvendinimo priežiūros taisykles sutartys pasirašomos su projektų, jau turinčių finansinių įstaigų pritarimą lengvatinei paskolai gauti, administratoriais.
BETA direktorius Valius Serbenta atkreipia dėmesį, jog valstybės paramos teikimo sutartis, pasirašoma tarp BETA ir projekto administratoriaus, yra pirmas svarbus žingsnis pradedant daugiabučio atnaujinimą.
„Tik pasirašius šią sutartį gali būti pradėti įgyvendinti kiti renovacijos proceso etapai”, – teigia pašnekovas.

Norinčių renovuoti būstą daugėja

Daugiabučių atnaujinimo programa ne tik diegia gyvenimo kokybę gerinančias priemones, bet ir suteikia impulsą įvairių miesto kvartalų atsigavimui – išauga turto vertė, renovuoti būstai yra kur kas patrauklesni gyventojams ir verslui.
Šiuo metu pastebimas norinčių atsinaujinti savo daugiabutį skaičiaus augimas: paskutinio kvietimo rezultatai rodo, kad gautų paraiškų skaičius išaugo penktadaliu. Teigiamai besikeičianti gyvenamoji aplinka skatina gyventojus imtis daugiabučio renovacijos, ypač gerieji pavyzdžiai kaimynystėje.
„Kaimynystėse sėkmingai įgyvendinti projektai paskatino vis daugiau gyventojų teikti paraiškas būsto renovacijai. Žmonės pastebėjo pagrindinius gyvenamosios vietos atnaujinimo privalumus, tokius kaip gražesnė gyvenamoji aplinka ir mažesnės šildymo išlaidos”, – pasakoja V. Serbenta.

Netrukus bus pradėti rangos darbai

Pašnekovas atkreipia dėmesį, jog artimiausiu metu bus pradėti vykdyti paskutinio kvietimo projektų projektavimo bei rangos darbų pirkimai.
Paskutinio kvietimo metu paraiškas pateikė iš viso 56 šalies savivaldybės, iš kurių daugiausia – Klaipėdos (65), Vilniaus (58) bei Kauno (36) miestų savivaldybės. Į pirmąjį renovacijos proceso etapą aktyviai įsitraukė ir Elektrėnų (30), Panevėžio (23) ir Šiaulių (23) miestų savivaldybės, Jonavos (22), Plungės (21) ir Zarasų (21) rajonų savivaldybės.
„Beveik ketvirtadalį visų naujausio kvietimo paraiškų sudaro paraiškos, gautos iš trijų didžiųjų šalies miestų. Tai ypač svarbu vertinant procesus ne tik atskiros savivaldybės, bet ir visos šalies kontekste – trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose senų daugiabučių skaičius sudaro beveik 50 proc. visų šalies renovuotinų daugiabučių. Tad intensyvus darbas didinant pastatų energinį efektyvumą šiose savivaldybėse yra itin reikšmingas visam šalies energetiniam ūkiui”, – pastebi V. Serbenta.

Daugiabučių atnaujinimo programa – valstybės prioritetas

Dėmesys energinio efektyvumo sritims ir daugiabučių namų atnaujinimo programai auga ir valstybės mastu. Tai vienas iš dabartinių Vyriausybės prioritetų, todėl per paskutinį kvietimą teikti paraiškas daugiabučių renovacijai buvo nuspręsta finansuoti visus 707 kvietime nustatytas sąlygas atitinkančius projektus, kurių bendra investicijų suma sudaro daugiau kaip 300 mln. eurų.
Ekspertai pažymi, jog užbaigus šiuo metu Lietuvoje vykdomus 400 daugiabučių atnaujinimo projektus bus atnaujinta apie 50 proc. visų mažesnėse savivaldybėse esančių daugiabučių.

                                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas