Daugiabučių gyventojai įvardijo, kas pagerintų gyvenimo kokybę

Vis daugiau lietuvių svarbi ne tik jų individualaus gyvenamojo būsto kokybė, bet ir greta esanti aplinka: kiemas, gatvė, šalia esančios erdvės. Šiemet atlikta tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa parodė, kad daugelio daugiabučių gyventojų gyvenimo kokybę pagerintų ne tik renovuotas daugiabutis, bet ir sutvarkyta asfalto danga kiemuose, tvarkingi šaligatviai bei padidinta automobilių stovėjimo aikštelė.

Lietuviai tampa bendruomeniškesni

Daugiau nei pusė (52 proc.) tyrimo respondentų nurodė, kad namo, kuriame gyvena, aplinka jiems yra labai svarbi, dar 41 proc. teigė, jog ji svarbi. Ekspertai pažymi, kad šie duomenys rodo ir tai, jog lietuviai tampa bendruomeniškesni.
„Prieš 15 ir daugiau metų vyravo suvokimas, kad gyvenamoji erdvė dažnai tartum baigdavosi už buto durų. Nuosavą būstą žmonės prižiūrėdavo, stengdavosi įsirengti kuo jaukiau, tačiau laiptinė ar kiemas buvo suprantami kaip „niekieno” teritorija, kuriai niekas neskirdavo dėmesio. Šiandien jau pastebime kitokį požiūrį – žmonės vis geriau supranta, kad gyvenimo kokybę lemia ne tik erdvės namuose, bet ir aplink juos”, – sakė tyrimą inicijavusios Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta.

Požiūrį keičia kvartalinė renovacija

Jis pažymėjo, kad šiuos visuomenės nuostatų pokyčius atspindi ir daugiabučių renovacijos programos įgyvendinimo tendencijos Lietuvoje. Pastaruoju metu vis didesnė dalis savivaldybių nuo pavienių namų atnaujinimo pereina prie kvartalinės renovacijos, kai tvarkomi ne tik namai, bet ir jų aplinka – gatvės, kiemai, poilsio zonos, viešųjų erdvių apšvietimas ir kt. Šiandien daugiabučių gyventojų įvardijami poreikiai gali būti įgyvendinti, kai savivaldybė imasi kompleksinės renovacijos ir įsitraukia į kvartalų atnaujinimo procesą.
„Džiugu, kad susidomėjimas kvartaline renovacija šalies savivaldybėse pastaruoju metu auga: kvartalų energetinio efektyvumo didinimo programas jau yra pasirengusios 35 savivaldybės iš 60-ies. Tačiau kol kas tai – tik pirmieji žingsniai”, – pabrėžė V. Serbenta.
Tyrimas taip pat parodė, kad didesnis savivaldybės įsitraukimas galėtų paskatinti į savo daugiabučio renovaciją investuoti daugiau žmonių. 76 proc. apklaustųjų, gyvenančių nerenovuotame name, teigė, kad savivaldybės finansinis indėlis į daugiabučio aplinkos sutvarkymą paskatintų juos imtis namo renovacijos.

Kuria didesnę vertę

Kvartalinė renovacija ne tik sprendžia energinio efektyvumo problemas, bet ir sukuria įvairių kitų naudų bendruomenėms bei miestams. Sutvarkant ne pavienius namus, o gatves ar net atskiras miesto zonas, suteikiamas impulsas jiems atsigauti: išauga turto vertė, didėja patrauklumas gyventojams ir verslui.

BETA archyvo nuotr.

                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                             Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo  

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas