Švenčionių savivaldybė dalijasi gerosios kvartalinės renovacijos pavyzdžiais

Visoje Lietuvoje pagreitį įgauna Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos prioritetinė kryptis – kvartalinė renovacija. Jos tikslas – ne tik modernizuoti pavienius pastatus, bet ir įtraukti visą infrastruktūrą, esančią aplink. Vienus iš geriausių rezultatų šiuo metu demonstruoja Švenčionių savivaldybė, kuri prie renovuojamų kvartalų dar papildomai integruoja ir daugiau miesto infrastruktūros atnaujinimo projektų.

Kvartalų renovacija

„Švenčionių rajono savivaldybė kvartalų energinio efektyvumo programas pasirengė 2017 m. ir dabar rajone atnaujiname tris kvartalus: Švenčionėliuose, Švenčionyse ir Pabradėje. Nors toliau vyksta pavienių daugiabučių renovacija, tuo pačiu metu pagreitį įgauna ir kvartalinė renovacija. Per paskutinį kvietimą renovuoti daugiabučius gavome finansavimą devyniems namams, iš kurių net šeši priklauso renovuojamiems kvartalams”, – sakė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Vietinio ūkio skyriaus vyr. specialistė Jovita Rudėnienė.
Rezultatus lemia tinkamas planavimas
Pašnekovė teigė, jog darbai sklandžiai vyks tik tada, jeigu jie bus tinkamai suplanuoti: „Kvartalinę renovaciją mes pradėjome nuo požeminės infrastruktūros atnaujinimo, modernizuodami centralizuotus šilumos tiekimo tinklus – likusius nerenovuotus magistralinių vamzdynų bei kvartalinių trasų ruožus – dabar jie jau pritaikyti renovuotų daugiabučių šiluminės energijos poreikiui.”
Atlikus „požeminius darbus” tvarkomi šaligatviai, aikštelės ir tiesiami dviračių takai. Anot J. Rudėnienės, aiškiai suplanuota darbų tvarka padeda išvengti tokių situacijų, kai naujus šaligatvius reikia išardyti, kadangi kyla poreikis pakeisti vamzdynus.

Kiemų tvarkymas atnaujina viso kvartalo veidą

Šiuo metu kvartalinė renovacija Švenčionyse persikelia į renovuojamų pastatų kiemus – vyksta automobilių stovėjimo aikštelių darbai, išnaudojant tinkamas kiemų erdves ir keliant aikšteles už kvartalo ribų. Tuo pačiu metu atnaujinami ir kvartalo šaligatviai bei keliai ir tiesiami nauji dviračių takai. Toks darbų organizavimas lemia, jog viso kvartalo veidas keičiasi.
Pašnekovė pasakojo, jog kiekviename renovuojamo kvartalo kieme yra įrengiamos skirtingos vaikų žaidimų aikštelės, o aplink kvartalus – sporto aikštynai su krepšinio ir futbolo aikštelėmis, naujos rampos riedlentininkams, dviratininkams: „Dėl šios infrastruktūros jaunimas ir vaikai gali daugiau laiko leisti šalia namų. Ieškantiems ramesnio poilsio yra įrengiamos pavėsinės bei stalai žaisti šaškėmis.”
Be kvartalinės renovacijos įgyvendinimo priemonių, vyksta ir kiti projektai – įrengiamos požeminės konteinerinės aikštelės, kuriose sumontuojami šiuolaikiški konteineriai atliekoms surinkti. Jie pakeitė jau daugelį metų naudojamus nusidėvėjusius plastikinius konteinerius.
J. Rudėnienė pabrėžė, kad Švenčionių savivaldybė ne tik organizuoja kvartalinės renovacijos procesą rajone, bet ir aktyviai ieško finansavimo galimybių šiems projektams įgyvendinti. Taip pat ir pati savivaldybė iš savo biudžeto lėšų finansuoja dalį darbų.

20 proc. energijos sutaupymas ir aplinkos kūrimas

Įgyvendinant Kvartalo efektyvumo didinimo programą, reikia pasiekti ne mažesnį nei 20 proc. kvartale suvartojamos energijos sutaupymą ir įgyvendinti daugiau nei dvi energinį efektyvumą didinančias priemones. Tai reiškia, kad neužtenka renovuoti tik viešuosius pastatus ir daugiabučius. Dar galima modernizuoti šilumos tiekimo tinklus ir neefektyvų gatvių apšvietimą pakeisti energiškai efektyvesniu. Papildomai reikėtų ir gyvenimo kokybę kvartele didinančių priemonių – įrengti vaikų žaidimo aikšteles, dviračių takus, automobilių stovėjimo aikšteles ir pan.
Kvartalinė renovacija.
      

                                                   Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas