Utenos apskrityje pajamas jau deklaravo kas trečias smulkusis verslininkas

Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Panevėžio AVMI) informavo, kad pajamas iš individualios veiklos už 2018 metus jau deklaravo daugiau nei 2,8 tūkst. Utenos apskrities gyventojų. Deklaracijas iki gegužės 2 dienos už minėtą laikotarpį dar turi pateikti beveik 9 tūkst. savarankiškai dirbusių gyventojų. Pastarieji raginami suskubti ir pasekti jau deklaravusiųjų pavyzdžiu.

Pasak Panevėžio AVMI Mokestinių prievolių departamento II skyriaus vedėjos Irenos Gečienės, pateikti deklaracijas privalu net ir tuo atveju, jeigu gyventojas iš vykdomos individualios veiklos negavo pajamų – dar laukiama didžiosios dalies, apie 70 proc., pernai individualią veiklą (pagal pažymą ar įsigijus verslo liudijimus) vykdžiusių gyventojų pajamų deklaracijų.
„Mokesčių inspekcijos patirtis rodo, kad individualią veiklą vykdantiems gyventojams dažnai kyla klausimų pildant ir teikiant deklaracijas, todėl, nors iki deklaravimo termino pabaigos, gegužės 2 dienos, dar liko šiek tiek laiko, gyventojų prašome pajamų deklaravimo nepasilikti paskutinei dienai. Kai kuriems gyventojams prireikia tik minimalios mūsų konsultantų pagalbos, tačiau kitų situacijos specifinės ir jiems reikalingas detalesnis išaiškinimas”, – teigė I. Gečienė, primindama, kad siekdama palengvinti deklaravimo procesą individualią veiklą vykdantiems gyventojams, VMI šiemet sukūrė naują e. paslaugą – virtualų buhalterį i.APS.
Iki šiol individualią veiklą vykdantiems gyventojams VMI negalėjo pilnai užpildyti preliminariųjų deklaracijų, nes privalomus deklaruoti duomenis apie gautas individualios veiklos pajamas ir patirtas išlaidas turi tik patys gyventojai. Tiems, kurie naudos virtualųjį buhalterį i.APS, visa tai pasikeis jau 2020 m. Pagal i.APS vedamo Pajamų ir išlaidų žurnalo, taip pat trečiųjų šalių VMI pateiktus duomenis, VMI jiems kitąmet užpildys preliminariąsias deklaracijas už 2019 metus, kurias patikrinus, ar duomenys teisingi, beliks tik pateikti.
Nemokama programa, kuri leidžia gyventojams veiklos pajamas ir išlaidas vesti el. būdu ir atsisakyti popierinių apskaitos dokumentų, galima naudotis prisijungus prie VMI informacinės sistemos i.MAS – per e. bankininkystę ar su VMI priemonėmis. Pajamas ir išlaidas vesti internetu galima pradėti bet kurį metų mėnesį, tiesiog programoje reikia suvesti pajamų ir išlaidų sumas už mėnesius, kuriais apskaita buvo vedama ne virtualiu buhalteriu i.APS. Šiuo metu paslauga jau sėkmingai naudojasi beveik 1,2 tūkst. individualios veiklos vykdytojų.
Panevėžio AVMI duomenimis, nuo metų pradžios už 2018 metus Utenos apskrityje gauta apie 30 tūkst. pajamų ir 1,7 tūkst. turto deklaracijų, prašymų skirti dalį pajamų mokesčio paramai – 2,9 tūkst. Daugiau nei 19 tūkst. gyventojų pateikė deklaracijas su grąžintina GPM suma, jiems bus grąžinta 2,8 mln. eurų GPM permokų suma. Daugiau kaip 5,6 tūkst. gyventojų pateikė deklaracijas su mokėtina GPM suma, jie turės sumokėti 0,9 mln. eurų GPM.
Panevėžio AVMI taip pat primena, kad 2019 m. pirmą pusmetį, iki liepos 1 d., visiems mokesčių mokėtojams yra suteikiama vienintelė galimybė deklaruoti praeityje pamirštas pajamas ir mokesčius sumokėti be jokių delspinigių ar baudų. Tokia proga yra suteikiama pirmą bei vienintelį kartą ir ateityje analogiška galimybe pasinaudoti mokesčių mokėtojai nebegalės. Atleidimas nuo delspinigių ir baudų už praeityje nesumokėtus mokesčius taikomas visiems – ir gyventojams, ir įmonėms, jei jie nėra bankrutuojantys/bankrutavę ar restruktūrizuojami. Norėdami pasinaudoti šia galimybe gyventojai turi pateikti arba patikslinti senas deklaracijas t. y. deklaracijas už 2014-2017 m.

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas