Kokia yra notaro profesija?

Notaro profesija, kokią mes žinome ir įsivaizduojame šiandien, atsirado palyginus vėlai. Didžiąja dalimi, vėlyvą šios profesijos atsiradimą lėmė, jos poreikio nebuvimas – palyginus ilgai Antikinėje Romoje vyravo žodinė teisinių veiksmų patvirtinimo ir įgalinimo tradicija. Atsiradus rašytinei teisei, notaro profesijos vaidmuo teisinėje sistemoje bei visuomenėje tapo vienas reikšmingiausių. Šiandieniniame pasaulyje sunku kuo nors pasitikėti, vykdyti susitarimus tik su žodiniu susitarimu ar paprastu raštu tiesiog neįmanoma. Todėl tik su notaro patvirtinimu, dokumentas ar sandoris laikomas teisėtu.

Notaro funkcijos

Notaro veiklų ir atsakomybių laukas ganėtinai platus. Norint nusakyti notaro darbo specifiką, bendrine prasme galėtume sakyti, kad tai asmuo, tvarkantis, saugojantis dokumentus bei savo parašu ir antspaudu patvirtinantis, tų dokumentų bei sandorių teisėtumą. Notarų tikslas – remiantis galiojančiais teisės aktais, saugoti asmenų, o taip pat ir valstybės interesus, tvirtinant juridinių bei fizinių asmenų nuosavybės ar kitas teises. Notaro viena svarbiausių užduočių – užtikrinti darbe atliekamų teisinių veiksmų slaptumą.
Pagrindinis įstatymas, kuriam turi paklūsti notarai, vykdydamas savo įgaliojimus – Notariato įstatymas. Jame notarui suteikiami valstybės įgaliojimui, užtikrinti, kad civiliniuose santykiuose būtų tik teisėti sandoriai ir dokumentai.

Skiria LR Teisingumo ministras

Kai kuriose Europos šalyse notaro pareigos ir veiklos apsektai kiek skiriasi. Be abejonės, tai nekeičia fakto, kad notarų darbas yra ypač atsakingas bei veikla su kuria susiduriama – rizikinga.
Norint tapti notaru, neužtenka turėti reikiamą išsilavinimą, žinias ir įgūdžius, tam reikia Lietuvos Respublikos Teisingumo ministro patvirtinimo (dab. Elvinas Jankevičius). Ministro sprendimas čia bene svariausias, jis tvirtina ir atleidžia notarus bei nuo jo priklauso jų skaičius bei veiklos teritorija. Tik laimėjus viešąjį konkursą, notarams, lygiai kaip ir kitų sričių valstybės tarnautojams, tuomet skiriamos pareigos.
Dalyvauti viešajame konkurse taip pat reikia atitikti tam tikrus nustatytus kriterijus. Pirmiausia, būsimasis notaras privalo turėti nepriekaištingą reputaciją ir negali nebūti susijęs su jokia nusikalstama veikla. Amžius ir sveikatos būklė taip pat svarbūs: turi būti ne vyresnis nei 60 metų bei negali turėti sveikatos sutrikimų, lygų, kurios trukdytų pareigų atlikimui.
Tikra tiesa, kad notarams keliami labai aukšti reikalavimai. Į šią poziciją skiriami tik turintys aukštą kvalifikaciją ir turintys didelę teisinio darbo patirtį asmenys. Notaro pareigas einantis žmogus, turi būti labai atsakingas, turėti stiprų atsakomybės jausmą bei didelį teisinių žinių bagažą.
Be kita ko, įstatymai apibrėžia tiek notarų įkainius, tiek jų skaičių. Šiuo metu notarų skaičius Lietuvoje negali viršyti daugiau nei 280.

Taikomos atsakomybės

Kaip jau minėta, notarų funkcija vertinama, kaip labai svarbi ir atsakinga, todėl ir patiems notarams keliami reikalavimai labai aukšti. Dėl šios priežasties, darbo metu nesilaikant numatytų atsakomybių, numatomos bausmės.
Notaro profesija įpareigoja griežtai laikytis numatytų įstatymų bei paisyti Lietuvos Respublikos civilinio kodekso. Jeigu atliekant notarinius veiksmus pažeidžiami įstatymai, notaras turi stoti prieš įstatymą ir atsakyti, kaip valstybės pareigūnas. Taigi pastebėjus nusižengimus, LR Teisingumo ministras ar Notarų rūmų prezidiumas gali pateikti notarui drausmės bylą.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas