„Utenos prekyba“ – geriausia 2018 m. paslaugų įmonė Aukštaitijoje

Utenos miesto įmonės niekuo nenusileidžia ir netgi kai kur lenkia kitas stambias Aukštaitijos regiono įmones. Džiugu, kad Utenoje atsiranda verslininkų, tikinčių miesto ir jo gyventojų ateitimi bei investuojančių savo uždirbtas lėšas ne tik į savo bendrovės, bet ir visos Utenos tobulėjimą ir progresą. Metų pabaigoje vykusiuose geriausių Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų (PPAR) apdovanojimuose buvo įvertinta ir apdovanota UAB Utenos prekyba, gavusi garbingą geriausios 2018 metų Aukštaitijos paslaugų įmonės prizą ir diplomą. Tai jau ne pirmasis toks apdovanojimas šiai sėkmingai Utenos krašto įmonei: geriausios Aukštaitijos paslaugų įmonės vardas pelnytas ir 2005 metais. Už investicijas į verslą ir darbo vietų sukūrimą įmonės vadovui Robertui Miliauskui paskirtas Utenos miestui nusipelniusio žmogaus apdovanojimas, už nuopelnus Lietuvos ūkio gerovei Lietuvoje PPAR jis apdovanotas sidabro „Darbo žvaigžde“, kurią įteikė tuometinis Ministras Pirmininkas. Taip pat Lietuvos darbo biržos skirta pirma vieta už socialiai pažeidžiamų žmonių integraciją į darbo rinką. Apie paskutinių metų pasiekimus kalbėjomės su bendrovės valdybos pirmininku ir direktoriumi R. Miliausku.

Tokį apdovanojimą už 2018 metais pasiektus apyvartos augimo, investicijų, inovacijų diegimo rezultatus bei socialinę veiklą Jūsų vadovaujama įmonė gauna jau antrą kartą, bendrovė ir Jūs asmeniškai esate gavę daug kitų garbingų įvertinimų. Ką Jums, kaip direktoriui, reiškia šis diplomas ir prizas?

Panevėžio PPAR jungia Panevėžio, Biržų, Kupiškio, Pasvalio, Rokiškio, Anykščių, Ignalinos, Molėtų, Utenos ir Zarasų rajonus bei Panevėžio ir Visagino miestus. Tai iš tiesų nemaža Aukštaitijos dalis, kurioje paslaugas teikia daug įmonių. Jei pagal kriterijus, pagal kuriuos buvo vertinamos šio regiono įmonės, mūsų įmonė yra geriausia, tai reiškia, kad dirbame teisinga linkme ir kad viso kolektyvo (kurio yra apie 400 žmonių) veikla nėra beprasmė, savitikslė, bet reikalinga bei matoma ne tik mums patiems, bet ir verslo struktūroms, kurios įvertina mūsų pastangas išlaikyti, kurti darbo vietas, sudaryti palankesnes aptarnavimo sąlygas pirkėjams. Man tikrai yra malonu, kad esame pastebėti.

Minėjote, kad įmonė šį garbingą apdovanojimą gavo už investicijas, skirtas Utenos regionui. Priminkite, ką nuveikė įmonė miesto ir regiono labui per paskutinius dvejus metus?

2017–2018 m. toliau, kaip ir 2016 m., buvo tęsiamos prekybos vietų renovacijos ar naujos statybos Utenos mieste ir regione. Visos įmonės investicijos atliekamos išimtinai tik Utenos regione ir tik tam, kad būtų gerinama miesto ir Utenos krašto infrastruktūra. Iš viso per šį laikotarpį investuota 3,35 mln. Eur.
2017 m. Utenos krašto ir aplinkinių regionų gyventojų patogumui pastatytas Utenos regione didžiausias – daugiau nei 3 000 kv. m – baldų centras, kuriame galima rasti didžiausių Lietuvos baldų gamintojų bei užsienio gamintojų produkciją. Į baldų centrą investuota daugiau nei 2,1 mln. Eur.
2018 m. investuota daugiau nei 0,5 mln. Eur ir rekonstruota Utenos miesto turgavietė, naujai pastatyta daugiau nei 80 paviljonų smulkiesiems prekybininkams, taip pat atnaujintos ir kitos turgavietėje esančios prekybos vietos. Investuojama ne tik dėl pačios turgavietės modernizavimo tikslų, bet ir tam, kad smulkiesiems prekybininkams būtų lengviau konkuruoti su kiekvienais metais mieste vis papildomai atsirandančiais didžiaisiais Lietuvos ir užsienio prekybos centrais.
2017–2018 m. renovuotos ir rekonstruotos 6 kaimo regiono parduotuvės – Kirdeikiuose, Pakalniuose, Sudeikiuose, Saldutiškyje, Tauragnuose ir Vyžuonose. Į šių parduotuvių renovacijas ir rekonstrukcijas investuota daugiau nei 350 tūkst. Eur. Šiose parduotuvėse buvo beveik dvigubai padidintas prekybinis plotas, atnaujinta prekybinė įranga, pagausėjo prekių asortimentas. Kitose – atlikti kapitaliniai remontai ir atnaujinta prekybinė įranga. Ir ateinančiais metais planuojama atnaujinti ir plėsti kaimo regione esančias parduotuves, kurios šiandien kaimo gyventojams kartais yra vienintelės vietos, kuriose galima ne tik apsipirkti, bet ir sumokėti mokesčius, atlikti kitas pinigines operacijas.

Investuojate ne tik į įmonės plėtrą, bet ir modernizavimą. Papasakokite išsamiau apie tai.

2017–2018 m. daugiau nei 65 tūkst. Eur investuoti į nekilnojamojo turto įsigijimą tolimesnei ūkinei veiklai modernizuoti ir plėsti. Daugiau nei 55 tūkst. Eur investuoti į automobilių parko papildymą (įsigijimą ir pritaikymą prekybinei paskirčiai). Neįskaičiuojant renovuojamų ir naujai statomų prekybos objektų investicijų, papildomai daugiau nei 170 tūkst. Eur investuota į prekybos centrų ir parduotuvių įrangos atnaujinimą ir klientų aptarnavimo kokybės gerinimą: naujas modernus apšvietimas prekybos centre „Rašė”, kasų įrangos ir programinės įrangos atnaujinimas bei kiti smulkesni atnaujinimai. Be to, apie 60 tūkst. Eur buvo investuota į einamuosius prekybos objektų remontus.

Buvote ne tik pastebėti už investicijas į Utenos regioną, bet ir įvertinti už tai, kad palaikote savus smulkiuosius ir vidutinius gamintojus, kuriems prasiskverbti į didžiųjų prekybos centrų lentynas yra ganėtinai sunku dėl monopolizacijos ir nedidelių gamybos apimčių. Kaip tai veikia?

Daugiau nei 15 tūkst. Eur investuota į įmonės vykdomą iniciatyvą ir komunikaciją „Utenos krašto gaminys. Palaikome savus”. 2017 m. įmonė pradėjo ir 2018 m. toliau sėkmingai plėtoja šią iniciatyvą. Įmonės prioritetas – skatinti ir palaikyti Utenos regiono smulkiuosius ūkininkus ir gamintojus, kad jie turėtų kur realizuoti savo pagamintą ir užaugintą produkciją, tad beveik 30 procentų įmonėje parduodamų gaminių yra Utenos krašto gaminiai, prekybos vietose pažymėti specialiais „Utenos krašto gaminio” karuliais. Kiekvienais metais vis daugiau smulkiųjų ūkininkų ar gamintojų produkcijos galima rasti UAB „Utenos prekybos” tinkle – tai ir „Rokiškio mėsinės” mėsos gaminiai, UAB „Jara Jums”, UAB „Vejolita”, UAB „Biržų duona”, UAB „Lašų duona” duonos ir konditerijos gaminiai, J. Simučio „Bajorų žuvis”, UAB „Vikonas” šviežia mėsa iš Anykščių r., AB „Ažuožerių sodai”, Užpalių ūkininko R. Miliaus žemės ūkio produkcija ir daug kitų. Džiaugiamės, kad ši iniciatyva taip pat buvo įvertinta pripažįstant UAB „Utenos prekyba” geriausia 2018 m. Aukštaitijos paslaugų įmone.

Jūsų organizacija, įkurta dar 1924 m. ir greitai taip pat minėsianti šimtmetį, yra viena seniausių Utenoje. Esate apdovanoti Utenos rajono savivaldybės atminimo ženklu „Utenai – 750 metų”, už investicijas į verslą ir darbo vietų sukūrimą Jums įteiktas Utenos miestui nusipelniusio žmogaus apdovanojimas, už nuopelnus Lietuvos ūkio gerovei Lietuvoje PPAR esate apdovanotas sidabro „Darbo žvaigžde”, o Jūsų įmonės neišgirdome tarp savivaldybės mero surengtų Utenos verslininkų apdovanojimų, kurie vyko Utenos kultūros centre praėjusią savaitę.

Mano manymu, tas renginys, vykęs praėjusią savaitę, tai jau klasikinis priešrinkiminis šou Lietuvoje, kai politikai verslininkus prisimena tik prieš rinkimus. Visus ketverius metus nereikėjo tokių nemokamų renginių, tačiau artėjant rinkimams prisiminti ir vietiniai verslininkai, su kuriais visą tą laiką ryšiai buvo menki arba jų visai nebuvo. Kadangi rinkimų įstatymas draudžia „papirkinėti” potencialius rinkėjus koncertais, alkoholiu ir vaišėmis, tai buvo įvilkta į Lietuvos 100-mečio renginį, nors tokius renginius valstybėje visi šventė prieš gerus devynis mėnesius Vasario 16-osios proga. Utenos rajono vadovams tuo metu tokių renginių nereikėjo, nes rinkimai dar buvo toli.
Kultūrinė programa, kurią atliko uostamiesčio vestuvinio lygio ansamblis, nemokamos vaišės – alkoholis ir užkandžiai – daugiau nei 400 kviestinių svečių, kurie buvo to vakaro metu, kelia įvairių klausimų. Svarbiausias klausimas, iš kieno kišenės buvo visa tai padaryta, o padaryta Utenos mokesčių mokėtojų sąskaita. Mano įsitikinimu, geriau būtų buvę tą išleistą pinigų sumą, nes verslininkai ir taip pasiturintys žmonės, paskirti vienišiems skurstantiems seneliams, neįgaliesiems ar našlaičiams, vaikams, augantiems rizikos šeimose.
O kodėl nebuvo tarp apdovanotųjų mūsų bendrovės, kuri pastaruoju metu nemažai investavo Utenos mieste ir regione, man sunku spręsti, gal užkliuvo kai kieno asmeninės ambicijos ir neleido objektyviai įvertinti.

Dėkoju už pokalbį.

Kalbėjosi Sofija JURELIENĖ

„Utenos prekybos” archyvo nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas