Renovacija Utenoje: su stabtelėjimais, bet pirmyn

Baigėsi šiltasis sezonas, kuris buvo tikrai labai palankus Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą (toliau – Programa) įgyvendinantiems statybininkams, atvėso orai, prasidėjo šildymo sezonas, bet darbai prie renovuojamų daugiabučių vis dar vyksta. Taip pat vyksta pasiruošimo darbai naujam paraiškų teikimui – rengiami namo gyventojų susirinkimai, ruošiami investiciniai planai. Procesas nestovi vietoje, juda į priekį. Apie aktualiausias Programos naujienas bei tendencijas Utenos regione kalbėjomės su renovacijos specialistais.

Yra kliūčių

Utenos rajono savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus specialistas Vytautas Nakas apgailestavo, kad, nepaisant tikrai palankaus šiltojo metų laiko, statybos darbai atnaujinamuose daugiabučiuose, deja, vyko ne taip sparčiai, kaip tikėtasi, todėl iki šių metų pabaigos tikrai ne visi namai bus pabaigti. Pasak pašnekovo, iš penkiolikos atnaujinamų daugiabučių trims namams buvo nutrauktos sutartys su rangovu, jiems per Centrinę perkančiąją organizaciją nupirkti nauji rangovai, bet renovacijos darbų kainos per pusantrų metų, kol buvo vilkinamas statybos procesas, pakilo, todėl šių daugiabučių atnaujinimas jų savininkams atsieis brangiau. Visa problema, anot V. Nako, kad statybų įmonės, turinčios vos kelis darbuotojus, prisiperka daugybę objektų, paskui ieško subrangovų, kuriuos ne visada pasiseka greitai rasti. Taip renovacijos atlikimo darbai yra atidėliojami, o gretimų namų gyventojai, pamatę blogus pavyzdžius, bijo pradėti daugiabučio atnaujinimą.
Visgi specialistas pasidžiaugė, kad šildymo sezonas visuose namuose buvo pradėtas laiku ir dabar teliko darbai, kuriuos galima atlikti ir jam prasidėjus.
Taip pat specialistas minėjo, kad kol kas stoja renovacijos procesas dvidešimt dviem daugiabučiams, kurių paraiškos jau buvo patvirtintos, darbai turėjo prasidėti šiemet, bet kol kas jiems neskirtas finansavimas. Nė vienas Lietuvos bankas, anot V. Nako, kol kas nevykdo finansavimo, tai atlieka tik viena finansinė agentūra, bet su šia agentūra, specialisto teigimu, kyla kitų problemų. Savivaldybės atstovas vardijo, kad iš 22 praėjusio kvietimo daugiabučių septyniems namams finansavimas yra derinamas su šia finansuojančia agentūra, o kiti – kol kas nežinomybėje.
Tiesa, V. Nakas pripažino, kad ketinančių dalyvauti Programoje vis tik atsiranda, nes žmonės supranta renovacijos būtinybę ir tai, jog anksčiau ją atlikus bus tik išlošta.

Procesas nestovi vietoje

Būsto energijos taupymo agentūros (toliau – BETA) specialistė Nijolė Genovaitė Graužinytė buvo kur kas optimistiškesnė, bet šiek tiek kritikos strėlių pažėrė Utenos butų ūkiui, administruojančiam renovacijos procesą Utenoje. Anot jos, administratorius galėtų suktis greičiau ir gauti finansavimą iš finansuojančios agentūros, o ne laukti, kol atsiras kita finansinė institucija, teikianti šiuos kreditus. Specialistė tvirtino, kad ši finansinė agentūra lėšų finansavimui turi pakankamai, galbūt tik kiek ilgiau užtrunka paraiškų tikrinimas, nei bendraujant su kitomis finansų įstaigomis, tačiau tai tikrai nėra stabdis renovacijos procesui.
Anot pašnekovės, iš šešiolikos šiuo metu renovuojamų daugiabučių iki metų pabaigos bus priduoti galbūt tik keturi namai, geriausiu atveju – septyni. Visų kitų užbaigimas dėl tos pačios priežasties – rangovų vilkinimo – persikels kitiems metams.
Užtat N. G. Graužinytė džiaugėsi, kad naujame paraiškų priėmime, prasidėsiančiame kitų metų sausio 1 dieną, ketina dalyvauti apie dešimt namų, šiuo metu intensyviai besirengiančių paraiškų teikimui. „Nors ankstesniame kvietime buvo patvirtintos dvidešimt dvi paraiškos daugiabučiams atnaujinti, dabar ketina dalyvauti tik dešimt namų, tikrai negalime sakyti, jog norinčiųjų dalyvauti Programoje gerokai sumažėjo, – aiškino specialistė. – Procesas vyksta, kvietimai skelbiami vienas po kito.” Nors pašnekovė svarstė, ar nebus per didelė našta administratoriui toks didelis kiekis projektų vienu metu, bet čia pat pripažino, kad iš rangovų būna išreikalauta tikrai aukšta statybos darbų kokybė ir priekaištų įgyvendintiems projektams rasti tikrai sunku.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas