Utenos kolegijoje lankėsi svečiai iš ministerijos

Lapkričio 13 dieną Utenos kolegijoje lankėsi Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo viceministras dr. Giedrius Viliūnas bei ilgametis koleginio sektoriaus kuratorius, prie kolegijų kūrimosi ištakų stovėjęs Antanas Levickas.

Susitikime-diskusijoje dalyvavo ir Utenos rajono savivaldybės meras, Utenos kolegijos tarybos narys Alvydas Katinas, kolegijos tarybos pirmininkas, UAB „Raminora” (SPA VILNIUS) generalinis direktorius Valdas Trinkūnas, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų Utenos filialo direktorius Jurgis Dumbrava, kolegijos bendruomenės nariai – administracija, dėstytojai bei kiti darbuotojai, studentų atstovai.

Kolegijos direktorius doc. dr. Raimundas Čepukas, pristatydamas viceministrą dr. G. Viliūną, pažymėjo, kad šis vizitas yra pokalbio, prasidėjusio Švietimo ir mokslo ministerijoje, tąsa siekiant supažindinti visą kolegijos bendruomenę su iššūkiais, kuriuos išgyvena koleginis sektorius, bei pakviesti platesnei diskusijai apie Utenos kolegijos perspektyvas šiame kontekste.
Viceministro teigimu, švietimo reforma yra viena iš didžiausių ir prioritetinių šios Vyriausybės reformų. Dr. G. Viliūnas pabrėžė, kad vykstantis aukštųjų mokyklų tinko optimizavimas nėra tikslas, o priemonė siekiant suvienyti žmogiškuosius ir materialiuosius išteklius, kad būtų užtikrinama studijų kokybė, paruošti specialistai atitiktų darbo rinkos poreikius, o Lietuvos aukštasis mokslas taptų konkurencingas tarptautinėje erdvėje.
Kalbėdamas apie šiandienos iššūkius, kylančius aukštosioms mokykloms, viceministras akcentavo demografines problemas, išorinę ir vidinę emigraciją, kai kurių studijų programų nepopuliarumą ir nerentabilumą. ,,Utenos kolegija bendrame kontekste atrodo neblogai, tačiau reikia galvoti apie ateitį ir ruoštis neišvengiam tolesniam potencialių studentų mažėjimui, ieškant naujų veiklos nišų, stiprinant studijų kokybę, bendradarbiavimą su darbdaviais. Kolegijos pirmiausiai ir kūrėsi kaip aukštosios mokyklos, turinčios regioninę misiją – ruošti regionui reikalingų įvairių sričių specialistus, todėl jos, kaip savarankiškos institucijos ar kitų aukštųjų mokyklų padaliniai, turi išlikti ir užtikrinti specialistų rengimo tęstinumą,” – pastebėjo dr. G. Viliūnas.
Ne vienas diskusijos dalyvis išsakė mintį, kad išspręsti daugelį aukštojo mokslo problemų galėtų glaudus valstybės, vietos savivaldos, verslo ir mokslo bendradarbiavimas. Utenos r. savivaldybės meras, Kolegijos tarybos narys A. Katinas priminė Vyriausybei pateiktą pasiūlymą, pagal kurį Utenos kolegija ir toliau turėtų likti savarankiška regioninė aukštoji mokykla, o kolegijos steigėjais, be LR Vyriausybės, būtų Utenos rajono savivaldybė, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų Utenos filialas, kitos asocijuotos verslo struktūros. Mero teigimu, bendros visų pastangos pirmiausia turi būti nukreiptos į jaunimo sulaikymą nuo vidinės ir išorinės emigracijos, sąlygų studijuoti, kurti šeimas, dirbti regione sudarymą.
Mero mintims pritarė ir Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų Utenos filialo direktorius J. Dumbrava. Taip pat jis pastebėjo, kad studijų kokybė aukštosiose mokyklose ir studentų motyvacija yra glaudžiai susijusi su mokinių paruošimu ir profesiniu informavimu bendrojo lavinimo mokyklose ir atkreipė dėmesį į jų stiprinimą.
Kolegijos tarybos pirmininkas, UAB „Raminora” (SPA VILNIUS) generalinis direktorius Valdas Trinkūnas pakvietė visą bendruomenę būti aktyvią ir bendradarbiaujančią. ,,Kaip ir į kurią pusę mes irkluosime, taip mūsų laivas ir plauks,” – sakė Tarybos pirmininkas. Jis taip pat pabrėžė kolegijos, ministerijos, savivaldos bei verslo sektoriaus bendradarbiavimo svarbą sprendžiant probleminius klausimus.
Renginio pabaigoje viceministras dr. G. Viliūnas atsakė į bendruomenei rūpimus klausimus.

Utenos kolegijos inf., Tado Gasiulio nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas