Valstybės paramos sutarčių pasirašymas – žalia šviesa tolesniam renovacijos vykdymui

VšĮ Būsto energijos taupymo agentūra (toliau – BETA), baigusi vertinti pagal paskutinį aplinkos ministro kvietimą daugiabučiams namams atnaujinti gautas paraiškas, pradeda valstybės paramos teikimo sutarčių pasirašymą. Sutartys išsiųstos renovuojamų daugiabučių namų administratoriams, kurie per 30 dienų turės jas pasirašyti. Pasirašius sutartis administratoriai galės pradėti tolimesnius veiksmus projektams įgyvendinti – finansuotojų paiešką, projektavimo darbų bei rangos darbų pirkimą ir t. t. Tai – naujovė, kuri atsirado tik vykdant paskutinį kvietimą, nes anksčiau projektas ir rangos darbai paprastai būdavo perkami kartu.

Kitas žingsnis – finansuotojų paieška
„Valstybės paramos teikimo sutartis,pasirašoma tarp BETA ir projekto administratoriaus, yra pirmas svarbus žingsnis pradedant daugiabučio namo atnaujinimą (modernizavimą). Tik pasirašius šią sutartį gali būti pradėti įgyvendinti kiti renovacijos proceso etapai“, – teigė BETA direktorius Valius Serbenta.

BETA specialistė Regina Šilinskienė vardijo, kad iš viso Lietuvoje bus pasirašoma 313 sutarčių, Utenos regione – 30, o mieste – 7, vienas iš šių daugiabučių namų bus renovuojamas pagal A++ klasės energinio efektyvumo daugiabučio reikalavimus. Specialistė aiškino, jog pagal aplinkos ministro patvirtintą sutarties formą kiekvienam projektui yra rengiama individuali sutartis, kurioje įrašomi duomenys apie teikiamą valstybės paramą, investicijas ir pan. Anot R. Šilinskienės, ši sutartis – tai pirmas žingsnis renovavimo projekto įgyvendinime.

UAB Utenos butų ūkio statinių priežiūros inžinierius Saulius Virvytis pabrėžė, kad po šio etapo jų bendrovė, kaip renovuojamų daugiabučių administratorius, galės kreiptis į finansavimo įmones dėl kredito teikimo sąlygų pateikimo. Butų savininkų susirinkime patvirtinus būsimus projektų finansuotojus, vėliau lauks statinio projekto rengimo ir rangos darbų pirkimo veiksmai, atliekami per VšĮ Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO LT) elektroninį katalogą.

Naujovė – atskirtas projekto rengimo ir rangos darbų pirkimas
„Svarbu atkreipti dėmesį, jog paskutinio kvietimo daugiabučių namų atnaujinimo projektai bus įgyvendinami perkant projektavimo paslaugas ir rangos darbus atskirai. Tiesa, tokia galimybė buvo ir anksčiau, bet gyventojai ir administratoriai dažniausiai šias paslaugas pirkdavo kartu ir dėl to kildavo nemažai nesklandumų“, – tvirtino BETA direktorius. Pasak V. Serbentos, ši naujovė leis gerokai pagerinti projektų kokybę – gyventojai turės galimybę pasirinkti labiausiai jiems tinkamus techninius sprendinius, o statybų rangovas galės tiksliau apskaičiuoti reikalingas sąnaudas projektui įgyvendinti. R. Šilinskienė pabrėžė, kad, kai kartu nuperkami rangos darbai ir techninis projektavimas, retam administratoriui pavyksta atsispirti rangovo spaudimui, jog reikia papildomų darbų ar medžiagų, neįtrauktų į projektą. Anot specialistės, perkant darbus pagal parengtą techninį projektą viliamasi, jog tokių piktnaudžiavimų bus mažiau.

„Mums, kaip užsakovui, galbūt parankesnis variantas, kai yra perkama techninis projektas ir rangos darbai kartu, nes tada bendradarbiaujame tik su vienu rangovu, – dėstė S. Virvytis. – Darbų eigoje atsiradus projekto netikslumų ir kitų klausimų, rangovas atitinkamai atlieka projekto pataisymus. Kai bus atskiras projekto rengėjas ir statybos darbų rangovas, mes būsime atsakingi už projekto kokybę ir esant neatitikimams jo koregavimo našta guls ant mūsų pečių. Tačiau pirkdami projektą bandysime įsivesti „saugiklius“, tuo pačiu pirkdami ir projekto vykdymo priežiūrą visam statybos laikotarpiui.“

Valstybės paramos teikimo sutarties pasirašymas tarp VšĮ Būsto energijos taupymo agentūros ir administratoriaus, administruojančio renovuojamus daugiabučius, yra pirmas žingsnis renovacijos procese.

Autoriaus nuotr.

 

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas