Dūmų detektorius privalės būti kiekvieno namuose

Iki gegužės mėnesio – toks terminas duotas šalies gyventojams, kurie privalės savo būstuose įsirengti dūmų detektorius, mat to reikalaus įsigaliosiantys teisės aktai. Tačiau iškart bausti gyventojų nebus skubama: jei namuose nebus dūmų detektoriaus, pirmąkart bus apsiribojama perspėjimu.

Vasario 2 dieną, penktadienį, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente buvo surengta spaudos konferencija apie gaisrų prevenciją ir autonominius dūmų detektorius. Pasak departamento direktoriaus pavaduotojo Mindaugo Kanapicko, net 97 proc. gyventojų žūsta namuose, tai yra ten, kur jie turėtų būti saugūs: „Pranešimai apie gaisrus, kuriuose žūstama, dažnai prasideda nuo to, kad namas degė atvira liepsna. Tai rodo, kad gaisras nebuvo laiku pastebėtas. Prieš porą metų Šiauliuose liepsnose žuvo trys mažametės mergaitės. Jei name būtų įrengtas dūmų detektorius, šių aukų buvo galima išvengti.”

M. Kanapickas informavo, kad nuo šių metų gegužės 1 dieną įsigalios Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių pakeitimai ir gyvenamuosiuose būstuose gyventojai turės įsirengti autonominius dūmų detektorius. Bausti gyventojų nebus skubama, jei namuose nebus dūmų detektoriaus, pirmąkart bus apsiribojama perspėjimu.
Pasak M. Kanapicko, Vakarų Europos šalyse gyventojai privalo savo būstuose įsirengti dūmų detektorius ir jų neįsirengusiems netgi yra numatytos sankcijos. Jis taip pat priminė, kad nuo vasario 1 d. šalyje vyksta prevencinė akcija „Gyvenkime saugiai”. Jos metu valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai ir ugniagesiai gelbėtojai aplankys apie 100 tūkst. gyvenamųjų būstų. Jie patars gyventojams gaisrinės saugos klausimais, taip pat paragins juos namuose įsirengti autonominius dūmų detektorius.
„Vien nakties metu pernai gaisruose žuvo 54 žmonės, daugelio aukų būtų išvengta, jei jų namuose būtų buvę dūmų detektoriai”, – pažymėjo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininkas Jūris Targonskas. O šios valdybos vyriausiasis specialistas Aurimas Gudžiauskas supažindino ir pademonstravo, kaip veikia autonominis dūmų detektorius. Šaižiu garsu detektorius įspėja gyventojus, kol dar dūmų koncentracija ore nekelia pavojaus gyvybei. Norintiems įsirengti šiuos detektorius savo būstuose, pravartu žinoti, kad maksimalus vieno autonominio dūmų detektoriaus saugomas plotas nustatomas pagal gamintojo reikalavimus, tačiau jis turi būti ne didesnis kaip 60 kv. m. Tad dažniausiai kambaryje įrengiamas vienas autonominis dūmų detektorius. O štai koridoriuje, jei jis ilgesnis nei 12 metrų, reikėtų įrengti ne mažiau kaip du dūmų detektorius, po vieną koridoriaus galuose.
Autonominis dūmų detektorius yra montuojamas patalpos centre ant lubų arba kuo arčiau centro, bet ne arčiau kaip 20 cm nuo sienų. Jei nėra galimybių autonominius dūmų detektorių pritvirtinti prie lubų, juos galima įrengti prie sienos, maždaug 10 – 15 cm atstumu nuo lubų, bet ne arčiau kaip 20 cm nuo sienų kampo. Jei patalpoje lubos yra nuožulnios arba stogas dvišlaitis, autonominiai dūmų detektoriai įrengiami ne toliau kaip 0,9 m nuo aukščiausio lubų ar pastogės taško.
Garažuose, remonto dirbtuvėse ir kitose patalpose, kuriose išsiskiria degimo produktų dalelių, autonominius dūmų detektorius reikia įrengti šešių metrų atstumu, o jei nėra tokios galimybės, tada kuo toliau nuo minėtų dalelių šaltinių.

Įtempiamos lubos Vilniuje gera kaina https://cempianos.lt/

Laikraščio „Utenos diena” ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas