Posėdyje dideli ginčai kilo dėl Bernardo Louno

Ketvirtadienį nuo 9 val. vykusiame Utenos rajono savivaldybės tarybos (toliau – Taryba) 1-ajame šių metų posėdyje buvo numatyta svarstyti 24 klausimus. Už juos balsavo visi posėdyje dalyvaujantys 23 rajono savivaldybės tarybos nariai. Posėdyje nedalyvavo Darius Šinkūnas ir Žydrūnas Urbonas.

Posėdis šį kartą prasidėjo kiek vėliau: neleidžiantis sau sirgti ir savo sveikatos netausojantis kiek vėluodamas atvyko ir posėdžio pirmininkas, rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas.

Pirmu klausimu daugiau nei pusvalandį diskusijos užtruko dėl Utenos krašto garbės piliečio vardo suteikimo. Rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Jūratė Misiūnienė pristatė komisijos sprendimą Utenos krašto garbės piliečio vardą suteikti dviem įvairių organizacijų pasiūlytiems pretendentams. Pirmoji kandidatė buvo Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos direktorė Vida Garunkštytė, kurią pasiūlė Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos bendruomenė, Lietuvos bibliotekininkų draugija ir Utenos trečiojo amžiaus universitetas. V. Garunkštytei siūloma Utenos krašto garbės piliečio vardą suteikti už aukštus pasiekimus profesinėje veikloje, visuomeninę, aktyvią, ilgametę veiklą Lietuvos bibliotekininkų asociacijoje, Utenos trečiojo amžiaus universitete bei Utenos vardo garsinimą Lietuvoje bei užsienyje.

Taip pat buvo svarstyta Utenos krašto garbės piliečio vardą suteikti buvusiam ilgamečiam Utenos dailės mokyklos direktoriui Jonui Pleckevičiui, kurio kandidatūrą pasiūlė Utenos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyrius, VšĮ „Sankt Peterburgo–Varšuvos senasis traktas” ir Utenos švietimo centras. Jis įvertintas už ilgametį kultūros paveldo puoselėjimą, už švietėjišką veiklą populiarinant senąjį pašto traktą Sankt Peterburgas–Varšuva, kūrybinę bei ilgametę pedagoginę veiklą ir Utenos bei Lietuvos vardo garsinimą užsienyje.

Tarybos narys dr. Raimundas Čepukas siūlė garbės piliečio vardą suteikti ir žymiam išeiviui iš Utenos Bernardui Lounui. „Manyčiau, kad B. Lounas yra pasaulinio lygmens mokslininkas, todėl siūlyčiau, kad komisija prie jo vardo grįžtų ir siūlė kitam vasario mėnesio posėdžiui siūlyti šią kandidatūrą apsvarstyti. Jis yra ir defribiliatoriaus išradėjas, yra net jo įkurtas kardiologijos centras, todėl siūlyčiau jį apsvarstyti ir siūlyti nominantu”, – sakė dr. R. Čepukas. Jam pritarė ir gydytojai tarybos nariai Gediminas Valdas Griškevičius, Albinas Grincevičius. Juos palaikė Utenos liberalų vadovas Marijus Kaukėnas, tvirtindamas, kad galima skirti ir tris nominacijas. Kilo diskusija dėl B. Louno pavardės, buvo siūlyti ir kiti kandidatai, ne mažiau svarbūs ne tik Utenai, bet ir Lietuvai. Tarybos nariai kiek pasiginčiję nutarė balsuoti už numatyto sprendimo projektą.

Prieš balsavo trys (G. V. Griškevičius, M. Kaukėnas ir Darius Pakajavas), o mero pavaduotojas Vidmantas Valinčius dėl interesų konflikto buvo priverstas palikti salę, todėl nebalsavo.

Sprendimas buvo priimtas, o Utenos krašto garbės piliečio vardai bus suteikti V. Garunkštytei ir J. Pleckevičiui šių metų Vasario 16-osios iškilmingo minėjimo metu.
Toliau buvo svarstyti „Dėl Utenos rajono savivaldybės kultūrinės veiklos plėtros srities projektų finansavimo prioritetų nustatymo”, „Dėl žemės mokesčio lengvatos” ir kiti klausimai.

Plačiau apie tais skaitykite laikraštyje „Utenos diena”.

Autoriaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas