Renovacijos naujienos Utenoje – planuojamas pirmasis inovatyvus daugiabutis

Daugiabučiai namai, statyti iki 1993 m. pagal tuo metu galiojusius statybos arba kitus techninius normatyvus, buvo statomi neskaičiuojant, kiek jie suvartos šilumos energijos, nebuvo siekiama užtikrinti mažiausių įmanomų šilumos nuostolių. Tokie namai dabar atitinka E, F, kartais tik G (mažiausią įmanomą) energinio naudingumo klasę. Ši klasė parodo, kiek namas yra neefektyvus. Todėl pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą (toliau – Programa) sėkmingai įgyvendinta daugiabučio renovacija laikoma tada, kai namas po renovacijos pasiekia C arba aukštesnę energinę klasę. Utenos regione visi renovuoti daugiabučiai atitinka C arba B klasę, tačiau Taikos g. 27 namo gyventojai Utenoje bus pirmieji, kurie po modernizacijos gaus A klasės sertifikatus.

Inovatyvus namas
Vienas iš pagrindinių renovacijos prioritetų yra mažinti šilumos suvartojimą šildymui bei karštam vandeniui ruošti. C ir B energinės klasės namų renovacijos šilumos suvartojimas sumažėja ne mažiau kaip 40 proc. nuo buvusio prieš renovaciją. Tačiau yra galimybė šilumos suvartojimą, kartu ir sąskaitas už šilumą sumažinti dar labiau. Tai A energinės klasės namai. Šiuo metu yra baigiamas ruošti pirmasis Utenos mieste ir visame regione daugiabučio namo su A energine klase renovacijos investicinis projektas. Daugiabučio namo, esančio Aukštakalnio mikrorajone, gyventojai sutiko su tokiu sumanymu ir šis renovacijos projektas bus kitoks. Pirmiausia skirsis daugiabučio apšiltinimas. „Medžiagos gali būti tos pačios, tačiau bus naudojamas storesnis šiltinamosios medžiagos sluoksnis pamatams, sienoms ir stogui apšiltinti“, – sakė Utenos rajono savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vyr. specialistas Vytautas Nakas. Specialisto teigimu, nesvarbu, kad kai kurie gyventojai pasikeitė senus medinius langus į plastikinius prieš keliolika ar kelerius metus, bus keičiami visi namo langai į aukštesnės šiluminės varžos dviejų paketų plastikinius langus. Šie langai turės būti sumontuoti apšiltinamajame sluoksnyje. Lygiai tas pats ir su balkonais. Jie bus įstiklinti ir įrengti griežtai laikantis normatyvų, kad neatsirastų šalčio tiltų. Apskritai visame projekte ypatingas dėmesys bus skiriamas medžiagoms ir darbų kokybei, kad po jų pritaikymo namo šilumos suvartojimas būtų nulis arba artimas tokiam.

Taikos g. 27 yra numatyta papildomai montuoti inovatyvias priemones. Pirmiausia – tai saulės kolektoriai ant stogo šiltam vandeniui paruošti ir gyvatukams šildyti. Nors paliekamas ir miesto karšto vandens įvadas, jo sunaudojimas bus minimalus, o karštomis ir saulėtomis vasaros dienomis bus nenaudojamas.

„Paprastai žemesnės energinės klasės daugiabučiuose montuojami mini rekuperatoriai, tačiau šiuo atveju yra numatyta visa viso namo rekuperacinė sistema“, – pabrėžė V. Nakas. Jo teigimu, A klasės daugiabučiui yra tam tikri reikalavimai dėl sandarumo, mini rekuperatoriai to neužtikrintų, todėl privalo būti įrengta vidinė vėdinimo sistema. Ši sistema užtikrins tolygų butų ir kitų patalpų daugiabutyje vėdinimą neprarandant šilumos energijos.

Nors namas turės būti ypač sandarus ir pats apsirūpins vėdinimu bei šilto vandens ruošimu, vis tiek yra reikalinga šildymo sistema. Investiciniame plane yra numatyti šilumos siurbliai oras-vanduo, kurie užtikrins butų šildymą. „Taigi Taikos g. 27 namas turės savo atskirą šildymo sistemą”, – sakė Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vyr. specialistas.

Renovacijos finansavimas
Natūralu, tokia daugiabučių namų renovacija, kai naudojamas papildomas medžiagų sluoksnis šiltinant pamatus, sienas ir stogą, keičiant visus langus bei balkonus ir taikant inovatyvias priemones, kainuoja daugiau. Prie šio projekto ruošimo prisideda Utenos rajono savivaldybė, VšĮ Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) bei vokiečių kompanija „Būsto iniciatyva Rytų Europoje“. „Kaip ir kitiems  daugiabučiams, dalyvaujantiems Programoje, valstybė kompensuos 30 proc. išlaidų energijos suvartojimą mažinančioms priemonėms, 100 proc. techniniam projektui rengti bei prižiūrėti ir papildomai 10 proc. šilumos punkto renovacijai“, – sakė BETA specialistė Nijolė Genovaitė Graužinytė.

Šio daugiabučio gyventojams nauda yra neabejotina – tokių butų vertė bus didesnė. Inovatyvus namas su artimu nuliui šilumos suvartojimu, modernia vėdinimo sistema bei priežiūra rengiant projektus ir vykdant modernizacijos darbus bus pavyzdžiu ne tik Utenos regione, bet ir visoje Lietuvoje.

Autoriaus nuotr.

 

 

 

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas